SEVÄRDHETER

Barcelona är en av Europas mest besökta städer. I staden finns många sevärdheter, varav några presenteras här. Barcelona är känt för många sevärdheter som passar både stora och små och för olika intressen.

 

Sagrada Familia är en stor basilika som ännu inte är färdigbyggd. Sagrada Familia betyder 

”Heliga Familjen”, byggnadens riktiga namn är Temple Expiatori de la Sagrada Familia som betyder ”Heliga Familjens Botgörningstempel”. Antoni Gaudí är dess ursprungliga skapare och arkitekt. Byggnaden började byggas år 1882 och öppnades för allmänheten den 7 november 2010. Byggnaden är 172,5 meter hög. Under 2010 installerade orgelbyggaren Blancafort Orgueners de Montserrat  en 26-stämmig orgel fördelad på två manualer och pedal.

 

 

Källor: Wikipedia, Sagrada Familiaí

Text: Tobias Ek


Park Güell är en park i Barcelona som är ritad och konstruerad av Antoni Gaudí tillsammans med hans assistent Josep Maria Jujol under åren 1900-1914. Från början skulle det inte bli en park utan ett bostadsområde med exklusiva tomter. Parken är väldigt stor och mycket är fyllt med mosaik. I parkens mitt finns en jättelik terrass med en lång mosaikklädd bänk som fungerat som inspirationskälla för Miró. Parken ligger högt uppe och ger en bra överblick över staden

 

Källor:Wikipedia, Barcelona-home

Text: Tobias Ek


Camp Nou är en fotbollsarena i Barcelona. Den ägs av idrottsklubben FC Barcelona. Arenan är Europas största och förutom fotbollsmatcher ordnas även bl.a. konserter i arenan. Arenan är 250 meter lång och 220 meter bred, höjden uppgår till 48 meter. Idag får 98 787 åskådare plats på Camp Nou, planer finns att man inom de närmaste åren skulle bygga ut stadion så att 20 000 människor till skulle få plats. Till Camp Nou tar man sig enklast med tunnelbanan.

 

Källor: Wikipedia, Barcelona-turist

Text: Tobias Ek


Plaça de Catalunya är ett torg i centrala Barcelona. Torget ligger mellan den gamla staden och 1800-talsstadsdelen Eixample. Torget är drygt 5 hektar stort och är Barcelonas största. Det centrala läget har gjort det till Barcelonas naturliga centrum och ut från torget går stadens mest kända gata La Rambla. Det finns även tre andra viktiga gator som går från torget och de är Passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya och Avinguda del Portal de l'Àngel. Torget tillkom 1902, inför år 1929 års världsutställning byggdes torget om och fick sitt nuvarande utseende.

 

Källor: Wikipedia

Text: Tobias Ek

 

Casa Batllo är ett renoveringsarbete som är gjort av Antoni Gaudí åren 

1904-1906. I början av 1900-talet anlitades Gaudí av industrimagnaten Josep Batllo Casanovas för att rita hans hus. På platsen stod redan ett hus från 1877 som var tänkt att man skulle riva, under tiden ändrade Casanovas sig och lät renovera huset istället. I folkmun kallas Casa Battlo för Casa dels ossos vilket betyder huset av ben p.g.a. den skelettliknande fasaden som utgör de två första våningarna medan de övre våningarna är klädda i keramisk mosaik. Hela byggnaden saknar raka linjer och består i stället av oregelbundna former som gör att inget rum är det andra likt.

 

 

Källor: Wikipedia

Text: Tobias Ek

 

Picassomuseet som ligger i Barcelona är ett av de mesta besökta museerna i hela Barcelona. Picassomuseet öppnades år 1963. Pablo Picasso är konstnären bakom detta museum, och även många andra museer. Hans verk finns också i bland annat, Antibes, Vallauris, Paris och i Malaga. Picassos museum i Barcelona är där för att Picasso tillbringade sin ungdomstid där. Där finns alltså verk från hans tidiga ungdom och framåt genom andra perioder. Det som är spännande med Picassomuseet i Barcelona är att många samlare har skänkt Picassos målningar och bilder till muséet. Pablo Picasso har även själv skänkt målningar till muséet, t.ex. Meninas-sort. I museet finns cirka 3500 verk. Picassomuseet är byggt i gotisk och äkta katalansk stil. Museet är indelat i ungefär tio rum. Varje rum tillägnas en speciell tid i hans liv. Olika rum har olika teman och olika färger, t.ex. kärlek.

Text: Natasha Korsbäck

Källa: wikipedia, barcelonaresan

 

 

 

 

 

Kataloniens nationalmuseum är ett spanskt konstmuseum. Museet invigdes år1990 och ligger i Palau Nacional på Montujic-berget. Konsten som är i museet är en samling med verk från medeltiden, renässansen, romantiken samt 1800- och 1900-talskonst. Före Kataloniens nationalmuseum invigdes så fanns där Kataloniens Konstmuseum som slogs ihop med Moderna Muséet. I Kataloniens nationalmuseum finns nu mera mer än 5000 verk. Byggnaden ritades av Cendoya och Catà.

 

Text: Natasha Korsbäck

Källa: barcelonaforum, wikipedia


 

La Barceloneta, som heter Lilla Barcelona på svenska, är en liten stadsdel vid hamnen i Barcelona. La Barceloneta byggdes för människor vars hem hade blivit konfiskerade. Prosper Verboom var arkitekten bakom la Barceloneta, och Juan Martín Cermeno var ingenjören, och den färdigställdes år 1776. La Barceloneta hade flera kvarter med flera hus som var exakt lika stora men nuförtiden är det inte alls så. I dagens samhälle är det fyllt med gamla fina hus, barer och moderna restauranger. La Barceloneta ligger precis vid stranden så man har perfekt utsikt och om man vill kan man åka linbana.

 

Text: Natasha Korsbäck

Källa: wikipedia, barcelona-turist-guide, barcelonacheckin, wikipedia

 

wikimedia commons
File:Parc de la Ciudadela, Barcelona.jpg

Parc de la Ciutadella är en stor park lite norr om Barcelonas stadskärna. En stor del av parken utgörs av Barcelonas zoo, som grundades år 1893. Arkitekten är Josep Fontserè. Parken grundades när Barcelonas Citadell skulle rivas. Parken var från början tänkt att likna en hästsko med rabatter, planteringar och parkvägar, idag är hälften av parken kvar eftersom Barcelona zoo utgör den andra halvan.Det var också tänkt att ett palats skulle ligga i parkens mitt men man ändrade det när Barcelona valde att ta på sig arrangörskapet för världsutställningen 1888. I dagens park finns en fontän, en konstgjord sjö och ett stort grönområde.

Text: Natasha Korsbäck

Källa: barcelonaresan, wikipedia

 

Triumfbågen som också är en känd sevärdhet i Barcelona byggdes i samband med världsutställningen år 1888. Den är ritad av Josep Vilaseca. Bågen är dekorerad med flera antal statyer och reliefer. Stilen på triumfbågen är i neo-morisk stil.När bågen blev invigd så användes den till att komma in i Barcelona, det var liksom en port. Triumfbågen representerar andra länders deltagande i världsutställningen 1888. Den representerar också andra saker, bland annat jordbruk och industri, handel och konst. På bågens topp finns de 49 spanska provinserna. Det finns också tolv änglar som representerar berömmelse.


 

La Rambla kallas även för Les Rambles, namnet kommer från det arabiska ordet ramla som betyder flodbädd. Det är en lång och bred trädplanterad gata. Gatan är 1,2 km lång och börjar vid Plaça de Catalunya och slutar nere vid hamnen där en staty på Columbus pekar mot Amerika. La Rambla är Barcelonas mest bevarade gata, den används till allt möjligt bl.a. finns det många blomsterhandlare där. Gatan är även populär bland ficktjuvar, eftersom det alltid är mycket folk där och trängseln underlättar jobbet för tjuvarna.

 

 

Text: Karolina Mattans

Källor: Wikipedia  Wikipedia Wikipedia Barcelona-turist-guide

 

Ciutat Vella betyder Gamla staden och är Barcelonas historiska centrum. I gamla staden finns flera av Barcelonas äldsta byggnader t.ex. Katedralen och Börsen. Genom gamla staden sträcker sig två av Barcelonas kända gator som är La Rambla och via Laietana. I Ciutat Vella bor ca 110 000 invånare. Gamla staden i Barcelona är indelad i fyra delområden Barri Gòtic, El Raval, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera och la Barceloneta.

 

Text: Karolina Mattans

Källor: Wikipedia  WikipediaCasa Milà är en imponerande byggnad i Barcelona, den är konstruerad av Antoni Gaudíi. Byggnaden kallas för La Pedrera, som betyder stenbrott, den är uppbyggd av mursten och betong. Den öppnades 1910. Stilen på byggnaden är modernism. Casa Milà betecknas ofta som Antoni Gaudís mest stilrika byggnad, i stort sett visar den katalanska motiv. Gaudi ville undvika raka linjer i Casa Milà, därför är taket och väggarna böjda. Det finns inte två rum i hela byggnaden som liknar varandra. 

Text: Karolina Mattans

Källor: Wikipedia Wikipedia

 

Barcelona paviljong är ritad av Ludwig Mies van der Rohe. Stilen på byggnaden är modernism. Taket är gjort av betong och det står på åtta stålpelare och väggarna är gjorda av glas från golv till tak, det finns också skärmväggar av marmor och kalksten. Den öppnades 1929 och efter revs den ner, 1983 byggdes den upp igen och nu är den öppen för allmänheten.

 

 

 

Text: Karolina Mattans

Källor: Wikipedia  Wikipedia


CosmoCaixa Barcelona är Barcelonas vetenskapscentrum. Det öppnades 1980 men 1998 stängdes det för renovering. Hösten 2005 öppnades det igen med en femdubblad utställningsyta. Den fick ett pris som Europas bästa museum 2006.  


 

Text: Karolina Mattans

Källa: Wikipedia Wikipedia