Musik, film

Film

Spaniens filmindustri har gått lite upp och ner i produktion och populäritet. Luis Buñuel var den förste spanska regissören som fick internationellt erkännande i Spanien. Sedan efter honom fortsatte Pedro Almodóvar på 1980-talet. Sedan dess har produktionen gått upp och ner. Det skapades inte många inhemska filmer efter andra världkriget då diktatorn Franco härskade och Spanien var isolerat från resten av Europa. Nuförtiden görs det en hel del inhemska filmer av spanska regissörer och spanska skådespelare.


Några bra regissörer som är väldigt kända i Spanien är tillexempel Florián Rey och Luis García Berlanga och Pedro Almodóvar. Några kända spanska skådespelare som även gjort stora succér i utlänska filmer är Antonio Banderas, Javier Bardem och Penélope Cruz. De populäraste spanska filmerna i Spanien är t.ex. Volver, Livin lad vida Espana, Chico and Rita.

Penélope_Cruz.jpg Volver_Poster.jpg perdoo.jpg

Penelòpe Cruz                            Filmen "Volver"                               Pedro Almodóvar  











Även fast det görs en hel del inhemska filmer i Spanien så är det endast 10-20% av biljettintäkterna på den spanska biomarknaden som kommer från de inhemska filmerna. Därför har regeringen i Spanien sett till att skapa åtgärdsprogram för att på olika sätt gynna den inhemska filmproduktionen. Detta har lett till goda resultat och bland annat de spansk-mexikanska oscarsvinnande filmerna El Laberinto del Fauno (Pans labyrint) och Volver (att återvända) med världskända skådespelaren Penélope Cruz  blivit helt slutsålda i Spanien.

Text: Hanna Widd & Daniella Lassas

Källa: Wikipedia, wikimedia, wikimedia


Musik

Den spanska musiken anses av många vara synonym med flamencon, trots att flamencon 

296px-Enrique_Iglesias_2011,_2.jpg

mest är begränsad till Andalusien som ligger i södra Spanien. Den spanska musiken har dock spridits och nått internationell popularitet genom musiker och artister som Raquel Meller, Carmen Amaya, Sabicas, Paco de Lucía oxh Tomatit, Gipsy Kings, Vicente Amigo och många fler. Inom klassisk musik har artisten Plácido Domingo blivit mycket känd. Pop och rockmusik har en stor popularitet i Spanien men få artister har blivit internationellt kända inom den kategorin. Inom den spanska popmusiken har bland annat Julio Iglesias och hans son Enique Iglesias, Alejandro Sanz, syntbandet Mecano samt rockbanet La Oreja de Van Gogh nått internationell framgång. Andra artister som är internationellt kända just nu är Dr. Bellido, Xriz och Yandel. Spansk musik kännetecknas ofta av takter och toner man lätt kan dansa till.


Text: Hanna Widd & Daniella Lassas

Källa: Wikipedia, Wikimedia