Andorra

LANDSFAKTA

 

Andorra är ett furstedöme som ligger på gränsen mellan Frankrike och Spanien och är också en av Europas mikrostater. Huvudstaden i Andorra heter Andorra la vella vilket också är största staden. Näst största staden heter Escaldes-Engordany. Det officiella språket är katalanska, och cirka 85 458 människor bor i Andorra. Valutan de använder är euro. Nationalsången heter El Gran Carlemany. Andorra ligger i Pyrenéerna vilket betyder att landskapet till stor del är ojämn bergsterräng. Högsta punkten i Andorra är Coma Pedrosa och den ligger 2946 meter över havet. Klimatet i Andorra är tempererat men eftersom landet ligger högt upp är snö vanligare på vintrarna än i grannländerna och somrarna är även kyligare.


Text: Linnéa Sandsten
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Andorra


 

 

Wikimedia commons

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Flag_of_Andorra.svg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Location_Andorra_Europe.png


HISTORIA

 

Slaget vid Poitiers utkämpades i oktober 732 e.Kr mellan frankerna och saracenerna. Efter dessa strider kunde frankerna under ledning av Karl den store gå söderut och erövra områden mellan Barcelona och floden Ebro. Detta område kallades för Spanska Mark och blev en buffertzon mellan det moriska Spanien och Karl den stores kristna rike. Andorra blev självständigt 8 september 1278. Eftersom Andorra är relativt isolerat har de stått utanför många av de politiska och historiska händelser som resten av Europa har deltagit i, exempelvis världskrigen.


Text: Fanny Martin

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Andorra

https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Poitiers_(732)


SAMHÄLLET

 

Andorra styrs av den franska presidenten och den spanska biskopen men den lagstiftande makten ligger i generalrådet. Rösträttsåldern är 18 år. Andorra är inte medlem i EU men använder valutan euro. Utländska företag och rika privatpersoner gynnas av att ha sin verksamhet i Andorra pga. Andorras fördelaktiga skatteregler. Mot slutet av 2000-talet ändrades dessa skatteregler för att skapa mer öppna ekonomiska förhållanden.


Namn: Fanny Martin

Källa: https://www.globalis.se/Laender/Andorra


SPRÅK

 

Katalanska är ett språk som talas av 7.2 till 9.8 miljoner som talas i östra Spanien, Andorra och delar av Frankrike även i staden Alghero på Sardinien. Det är även ett Romanskt språk. Andorra är den enda staten i världen där katalanska är det enda officiella språket.


Andorra har många olika invånare som exempel andorraner, spanjorer, portugiser, fransmän och tillfälliga gästarbetare från Latinamerika och Nordafrika men andorranerna utgör bara drygt en tredjedel av invånarna i Andorra. Detta betyder att det är svårt att få andorranskt medborgarskap.


Text: Anders Nordmyr

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Andorra

https://sv.wikipedia.org/wiki/Katalonien

https://www.landguiden.se/Lander/Europa/Andorra?p=1


KULTUR


MUSIK

I Andorra finns ett band som heter Anonymous som är ett punkrockband som skapades 2004. Detta band har även deltagit i Eurovision Song Contest 2007 men kom bara till semifinalen. Låten dem presenterade hette ‘’ Salvem el mon ‘’. Det var även i Helsingfors dem spelade.


Text: Anders Nordmyr

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Anonymous_%28musikgrupp%29


RELIGION I ANDORRA

I Andorra är de flesta katoliker ungefär 90% av invånarna men finns även minoriteter av prostetanter, muslimer med mera. Men katolska är inte den officiella stats relgionen.


Text: Anders Nordmyr

Källa:https://sv.wikipedia.org/wiki/AndorranANDORRANSKA KÖKET

 

Det andorranska kökets största influens är det katalanska köket, men eftersom Andorra ligger på gränsen mellan Frankrike och Spanien har det andorranska köket även fått influenser från grannländerna. Det katalanska köket är ett lite kraftigare kök än det spanska. Även det italienska köket kar influerat det andorranska.


Ost, mjölk, get- och fläskkött är viktiga ingredienser i matlagningen. Man serverar ofta såser med kött och fisk. Lokala specialiteter är bl.a. cunnilo som är kanin i tomatsås, truites de carreroles som är en svampomelette och escudella som är en gryta med kyckling, korv och köttbullar.


Text: Fanny Martin

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Andorranska_k%C3%B6ket

https://www.foodetc.se/andorra.php


SEVÄRDHETER


SKIDORTER

 

På grund av Andorras läge uppe i Pyrenéerna finns det många skidorter där. Vallnord och Pas de la casa och Soldeu i skidområdet Grandvalira är några exempel. I skidorterna finns många skidbackar att välja mellan i olika svårighetsgrader (grön, blå, röd och svart), samt restauranger och skidskolor.

 

 

Wikimedia commons

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Panorama_Pas_de_la_Casa.jpg?uselang=sv


Text: Fanny Martin

Källa: https://www.skidorter.net/andorra.phpCASA DE LA VALL

 

Det är ett historiskt hus som är byggt 1580-talet. Denna byggnad har en stil som bondgårdar i katalanska adliga familjer. Den innehåller två våningar och är designad av Francesc Viladomat.


 

wikimedia commons

https://en.wikipedia.org/wiki/Casa_de_la_Vall#mediaviewer/File:Andorralavella03.jpg


Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Casa_de_la_Vall

Text: Anders Nordmyr


MOTORCYKELMUSÉET I CANILLO

 

Det är ett museum med flera olika motorcyklar som är gamla och fina. Motorcyklarna är från början av 1900-talet och dem vill hedra dem.


Text: Anders Nordmyr

Källa: https://andorraguiden.se/historia-kultur/