Kataloniens Historia

Katalonien är ett av Spaniens 17 självstyrande områden. Regionen delas in i fyra provinser: Tarragona, Girona, Lleida och Barcelona där även huvudstaden med samma namn ligger.

 

Historia

Katalonien har varit befolkat i långa tider och de första som bosatte sig i Katalonien var indoeuropéer. Efter indoeuropéerna kom grekerna som anlade handelsstationer och placerade Barcelona på kartan. På 200 talet f.kr. lade romarna beslag på Katalonien. Romarna skapade en stad vid namn Barcino; staden blev grunden till dagens Barcelona. Staden Barcino fungerade som en handelsplats för resten av Romarriket. Staden överlevde till Romarrikets fall vid 400- talet efter Kristus. Från Plaza del rei kan man se rester av denna utgrävda romerska stad, därför brukar man också säga att stadens historia började med romarna. Efter romarnas styre tog västgoterna över på 500-talet efter Kristus. Västgoterna kom direkt till Barcino efter att de plundrat Rom. Västgoterna utsåg Barcelona till huvudstad i västgoternas Spanien. På 700-talet e.Kr. var det sedan Morernas tur att ta över makten över Barcelona. Morerna styrde över Barcelona framtill 1492.

Källa: Barcelonaliv


Under 1800 talet blev Barcelona snabbt industrialiserat och vid slutet av seklet började en stark regional självkänsla byggas upp, detta ledde till att katalanismen skapades. Katalonien var ett av de områden som industrialiserades först i landet. Till en början var textilindustrin stor och framförallt tillverkades bomull. 1778 öppnades också en handel med kolonierna vilket kom att gynna Katalonien.

Källa: Wikipedia

 

Katalonien var en av de starkaste republikanska fästena under det spanska inbördeskriget 1936-1939 och blev därför bestraffat av Franco; han förbjöd det katalanska språket och avskaffade självstyret.

Källa: ne.se

 

Slutet av 1970-talet blev en viktigt period för katalanerna,då provinsen äntligen fick självstyre. P.g.a. katalanernas historia har det blivit väldigt viktigt för dem att bevara sitt eget språk och de lägger en stor vikt på sin kultur.

Text: Miia Seppi

.


686px-Localización_de_Cataluña.svg.png810px-Flag_of_Catalonia.svg.png