Dansen i Spanien  

 

I Spanien dansas det en hel del olika danser, inte bara flamencon, som kanske är den dans man tänker på då man hör om Spanien. Danserna är även något som kan variera från region till region. De flesta regionerna har sin egen folkdans; Barcelona har till exempel Sardana dans som sin folkdans. Flamencon är där emot mest aktuell i södra Spanien.

 

Flamenco

Flamenco är en spansk konstform med sång, musik och dans. Det är den kändaste konstformen i 

Spanien. Musiken kommer från olika håll bland annat från Indien, Egypten och Grekland. Flamenco förknippas ofta med de spanska romerna. Det finns olika sorters flamencon till exempel fandango, soleares och zapateado. Sångerna visar oftast starka känslor och musiken framförs med som handklapp, gitarrer och cajon dock finns det även sånger som är av acapella. Till den passionerade musiken framförs en svår dans. Dansaren visar rörelser och kroppshållning i sin dans. Skoklackarna och fotsulorna används som rytminstrument och skorna har spikar i hälen och under tårna. Flamencon innehåller tre grundelement: el cante - sången, el toque - gitarrspelet och el baile - dansen. Ordet flamenco kommer från ordet flamingo som är en fågel. Den är döpt så för att man ser ut som en flamingo då man dansar denna typ av dans.

flmeen.jpg

 

Dansens ursprung kommer från Andalusien. Under 1400-talet kom romerna till Andalusien som var vid den tiden en kulturell plats där olika kulturer mötte varandra till exempel judisk musik och bysantinsk musik, som romarna tog influenser av. Några kända flamenco dansare är bland annat Antonio Gades, María Pagés och Eva Yerbabuena. I Flamencon improviseras det mycket.


 

Text: Hanna Widd & Daniella Lassas

Källa: Wikipedia, centrodeflamenco, flickr