Övrigt

 

Gegants & Cabezudos

Els_Gegants_de_Lleida_a_la_plaça_Paeria.JPGI spanska och katalanska festivaler kan man vanligtvist se gegants och cabezudos. “Gigantes y cabezudos” på spanska betyder jätteG och storhuvud. Gegants är upp till fyra meter höga. Övredelen är bestående av papper och ibland textiler och underdelen är med vanligtvis bara en kjol. Oftast är det barn som är gegantser. Varje region har sin egen figur. Cabezudos är mindre versioner med jättestora huvuden. En Cabezudos använder ena handen för att hålla upp huvudet och andra för att hålla i en gris blåsa för att göra barnen rädda. Jätternas och storhuvudenas ursprung kommer från den katolska kyrkan på medeltiden.

 

Text: Hanna Widd & Daniella Lassas

Källa: barcelonayellow, Wikipedia, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Els_Gegants_de_Lleida_a_la_pla%C3%A7a_Pa

eria.JPG


 

Castellas

Castellas går ut på att bygga höga torn av människor. Man ordnar tävlingar som man tävlar i som lag om vem som lyckas utföra ett högt torn och lyckas demolera det så att laget är säker på marken. För att veta ifall tornet är färdigt höjer personerna som är i toppen upp fyra fingrar som symboliserar de fyra röda strecken på den katalanska flaggan.  “Pinya” är de personer som fungerar som säkerhetsnät ifall tornet skulle kollapsa. Castellen byggs under två etapper. Först bygger “pinyanerna” grunden och sedan kommer resten av gruppen och bygger upp tornet. Man gör det sakta och säkert. Castellerna använder vita byxor, sjalett och en färgad tröja som representerar deras färg. Faixa är den viktigaste delen av kostymen på grund av att den ger stöd till nedre delen av ryggen.


3d10_fm_de_vilafranca.jpg450px-Concurs_de_Castells_2008_P1220510.JPG

Text: Hanna Widd & Daniella Lassas

Källa: WikipediaWikimediaWikimedia

Helgdagar i Spanien

I Spanien har man många viktiga helgdagar. 

helg.jpg

Man har de internationella helgdagarna så som till exempel AñoNuevo (nyårsafton), Fiesta del Trabajo (första maj), Domingo de Ramos (palmsöndag). Man har även typiska spanska helgdagar som varierar mycket oberoende av i vilken del av Spanien man bor. Andalusien, Valencia och Murcia är delar som firar många helgdagar. Andalusia har bland annat Día de Andalucía (Andalusiens dag) som firas nästa gång 28.2.2015. San José (farsdag) firas enligt källor bara i Valencia och Murcia och den dagen firas 19 mars. Det finns även dagar som firas bara i lokala städer/byar. Den 8 oktober firas en lokal helgdag Virgen Del Rosario i kommunerna Beehavis, Fuengirola m.fl.

 

Día de la Hispanidad även kallad La Fiesta Nacional de España (columbusdagen) är Spaniens nationaldag och firas den 12 oktober. Det första uttrycket härstammar från då Christoffer Columbus satte sin fot på Las Americas första gången år 1492, och därför firas nationaldagen på columbusdagen. Dagen brukar firas med en militärparad i Madrid, ledd av landets kung.

 

 

Text: Hanna Widd & Daniella Lassas

Källa: Costalita, annorlunda-spanien, wikimedia