Övrigt

Fernando Alonso

Fernando Alonso Diaz är en spansk racerförare och UNICEF-ambassadör, som är född 29 juli 1981 i Oviedo i Asturien. Han blev världsmästare i Formel-1 säsongerna 2005 och 2006.

 

Karriär

Alonso debuterade i formel-1 2001 men hans absoluta genombrott kom 2005 då han blev världsmästare i formel-1, han var då den yngsta som erövrat mästartiteln i den racingklassen. Alonso har bytt stall ett par gånger under sin karriär och har bland annat tävlat för Renault, McLaren-Mercedes, Ferrari och nu kör han för McLaren-Honda.

 

 

Text: Erica Damsten

Källa: Wikipedia commons.wikimedia

 

Rafael Nadal

Rafael Nadal Parera är en spansk professionell tennisspelare. Han är född 3 juni 1986 i Manacor, Mallorca. Han är den spelare som varit längst rankad på andra plats på världsrankningen och var 6 juni 2010 rankad som etta i världen. Han tilldelades även priset som världens bäste idrottsman Laureus World Sportsman of the Year år 2011.

 

Karriär

Rafael Nadal är en av de mest sällsynta stjärnskotten inom tennissporten. Han har vunnit 61 singeltitlar, 6 dubbeltitlar mellan 2003 och 2010, och 81 raka matcher på grus april 2006 och maj 2007. Han placerades bland de 100 främsta tennisspelarna i världen redan vid 17 års ålder och sedan dess har hans karriär gått rakt uppåt. Han har vunnit två titlar i Wimbledon och han är även den förste manlige spelaren sedan Björn Borg som vunnit Franska öppna tre år i rad. Trots sin unga ålder har han vunnit 14 Grand-slam titlar, är en av de främsta tennisspelarna och många anser att han är den bästa genom tiderna på grus. Han är även den sjunde manlige spelaren någonsin som vunnit alla fyra Grand-slam titlar i singel.

 

 

Text: Erica Damsten

Källa: Wikipedia commons.wikimedia

Basket

Bortsett från fotboll är även basket populär bland spanjorerna och deras landslag har minst sagt haft framgångar genom åren. De gick med i FIBA 1934 och har sedan dess deltagit i 28 EM-slutspel, 10 VM-slutspel och 10 olympiska spel. Lagets kanske mest nämnvärda framgångar är vinsten i världsmästerskapet 2006, silvermedaljerna i olympiska spelen 1984 i Los Angeles och 2008 i Peking samt EM-gulden 2009 och 2011. Dessutom har Spanien andra placeringen på FIBA:s världsrankning efter 2010-års världsmästerskap. 

 

Text: Erica Damsten

Källa: Wikipedia commons.wikimedia

Handboll

En annan sport som spanjorerna inte är så dåliga på heller är handboll. Deras herrlandslag fick en plats i världseliten i början av 1990-talet och har bland annat kammat hem ett VM-guld och några silver- och bronsmedaljer i EM och OS. Däremot har det inte varit lika många framgångar i det kvinnliga landslaget men man har ändå lyckats få hem ett VM brons, ett OS brons och två EM silver. 

 

 

Text: Erica Damsten

Källa: Wikipedia Wikipedia commons.wikimedia commons.wikimedia