Mat

Det spanska köket

Det spanska köket är ett medelhavskök som kännetecknas av mycket fisk, skaldjur, lök, vitlök, paprika och färska örter. På grund av den långa kustremsan är utbudet av fisk och skaldjur speciellt stort. Den spanska matkulturen anses vara en av de hälsosammaste matkulturerna, vilket är en av orsakerna till den höga medellivslängden. När det gäller kött används ofta lamm, fläsk och kalv.

 

Spanien har genom historien invaderats av flertal olika länder och folkslag, vilket har influerat dess matkultur. Till exempel har oliver, olivolja och vin hämtats från de romerska och grekiska kulturerna. Kött- och fiskpajer är influenser från celtisk kultur. Användningen av honung, mandel, citrusfrukter och kryddor, så som kummin och saffran, i matlagningen  är i sin tur moriska influenser.


Eftersom Spanien är väldigt stort och uppdelat i olika regioner, är det svårt att hitta karaktärsdrag i maten som är typiskt spanska. Men det finns några exempel på rätter och ingredienser som används i hela landet. Några av dessa är Paella, Tapas och Tortilla de patatas. När det kommer till Katalansk mat utgör bland annat sallader, soppor, skaldjur och fisk viktiga beståndsdelar. Kataloniens nationalrätt heter Pa amb tomaquet och är en förrätt som består av brödskivor doppade i tomatsås och olivolja, ofta serverat med oliver.


 

DdCkoKuYbADsOq69DH7czufK_7I.jpg

Bildkälla: Inzumiien - Paella

 

ES_Spanien_Spanische_Paella.jpg

Bildkälla: Ekladata - Tapas


Tortilla-de-patatas.jpg

Bildkälla: Wikimedia - Tortilla de patata


Paella är en risrätt innehållande grönsaker, och någon form av skaldjur eller kött. Paellan saknar ett egentligt recept, men de vanligaste ingredienserna är ris, saffran, kyckling, skaldjur, ärtor och tomater. Det gemensamma med alla paellor är den speciella pannan som används, vilken kan ha en diameter på flera meter. Traditionellt tillagas paellan över en öppen eld.


Tapas är egentligen inte en egen maträtt, utan ett samlingsnamn för flera små rätter. Benämningen Tapas kommer från ordet tapa, som betyder lock. Till en början var rätten bara ett tilltugg till drinkar, men har så småningom utvecklats till en specifik måltid. En tapasrätt kan bestå av kött, fisk, skaldjur, grönsaker eller bakverk.

Tortilla de patatas, även kallad Tortilla Española, är en spansk potatisomelett. Det finns många olika varianter av omeletten, men den allra vanligaste är gjord endast av potatis, ägg och möjligen lök. Rätten kan serveras både som varm och kall.


En efterrätt typisk för Barcelona är Crema Catalana som är en söt creme caramel. En annan typisk efterrätt är Churros, ett bakverk bestående av frierad deg gjord på vetemjöl eller potatis. Dessa serveras ofta med varm chokladsås eller fyllda med chokladkräm, vaniljkräm eller kolasås.


När det gäller drycker är Spanien speciellt känt för vinbålen Sangria. Denna kan sägas vara Spaniens nationaldryck. I Spanien tillverkas mycket vin och även öl, båda populära exportvaror.

 

Red_Wine_Sangria_with_lemon,_lime,_apple,_and_orange_served_in_a_glass_-_Evan_Swigart.jpg

Bildkälla: Wikimedia - Sangria


En spanjors dag börjar med en lätt frukost, desayuno. Efter det äter man lunch, comida, vilket är Spanjorernas viktigaste måltid. Lunchen äts på eftermiddagen. Ofta äter hela familjen en trerätters måltid tillsammans. Middagen, cena, äts runt kl. 22 på kvällen och är oftast en lättare måltid. Utöver detta äter man ofta små “mellanmål”, så som bakverk eller tapas, mellan måltiderna.


Namn: Emma Fogde & Lena Björkholm

Källor:

Wikipedia - Spanska köket

Wikipedia - Paella

Foodbycountry

Barcelonaportalen - Spansk mat

Ieuropa

Catalunya

Wikipedia - Churros

Barcelonaportalen - katalansk mat

Wikipedia - Spanish omelette

Annorlunda-spanien - Tortilla espanola
Faktaruta - Spanien

Huvudstad: Madrid (även största stad)

Officiellt språk: Spanska

Statsskick: Konstitutionell monarki

  • kung Felipe VI

Area: 504 782 km²

Befolkning: 47 737 941

Valuta: Euro

Topografi:

-Högsta punkt: Teide 3718 m ö.h.

-Största sjö: Lago de Sanabria 3,68 km²

-Längsta flod: Tajo 1038 km

Nationaldag: 12 oktober


Faktaruta - Katalonien

Land: Spanien

Gränsar till: Valencia, Aragonien, Frankrike och Andorra

Provinser: Barcelona, Girona, Lleida och Tarragona

Regionhuvudstad: Barcelona

Area: 32 114 km²

Folkmängd: 7 565 603

Officiella språk: spanska, katalanska och araneiska


Faktaruta - Barcelona

Land: Barcelona

Region: Katalonien

Area: 102, 16 km²

Folkmängd: 1, 621 miljoner

Officiella språk: spanska och katalanska


Namn: Emma Fogde och Lena Björkholm

Källor:

Wikipedia - lista över länder

Wikipedia - Spanien

Wikipedia - Barcelona

Wikipedia - KatalonienAnvändbara spanska fraser:


Svenska

Spanska

Katalanska

Ja

Nej

No

No

Tack

Gracias

Gràcies

Varsågod

De nada

De Res

Ursäkta

Perdón

Perdoni

Hej

Hola

Hola

hejdå, adjö

Adiós

Adéu

God morgon

Buenos días

Bon dia

Vad heter du?

¿Cómo se llama usted? ¿Cuál es su nombre?

quin és el teu nom?

Hur står det till? Hur mår du?

¿Cómo estás? ¿Qué pasa?

Com estàs?

Bra

Bien

Bo

Dåligt

Mal

Pobre

Lite

Un poco

Una mica

Mycket, massor

Mucho

Molt

Vänster

la izquierda

esquerra

Höger

la derecha

dret

Rakt fram

derecho, directo

recte

Karta

el mapa

mapa

Glass

el helado

gelat

Kommer du hit ofta?

¿Vienes muy seguido?

Vens aquí sovint?

Du är grymt snygg!

¡Eres hermosa/o!

 

Dra dit pepparn växer!

¡Vete de aquí!

 

Var är toaletten?

¿Dónde está el baño

On és el bany?Namn: Emma Fogde & Lena Björkholm

Källor:

Tenerife

BabRapport


Under veckan har vi bekantat oss med Spanien, i synnerhet staden Barcelona. Detta har vi gjort främst genom att gruppvis fokusera oss på olika delområden av spansk kultur och en del geografiska områden. I slutet av veckan har vi presenterat våra ämnen för resten av gruppen. Dessutom publiceras våra arbeten på vår egna webbsida.

Vi har haft besök av spanjorer som studerar i Vasa. De har berättat mer om spansk kultur och lärt oss en del spanska fraser. Gruppen har även arbetat med spanska fraser på egen hand.

Vi har sett ett flertal spanska filmer för att bekanta oss mer med språket och kulturen. Projektveckan avslutar vi med en spansk lunch på en tapas-restaurang.