Mat
Det spanska köket
Det spanska köket är ett medelhavskök som kännetecknas av mycket fisk, skaldjur, lök, vitlök, paprika och färska örter. På grund av den långa kustremsan är utbudet av fisk och skaldjur speciellt stort. Den spanska matkulturen anses vara en av de hälsosammaste matkulturerna, vilket är en av orsakerna till den höga medellivslängden. När det gäller kött används ofta lamm, fläsk och kalv.
Spanien har genom historien invaderats av flertal olika länder och folkslag, vilket har influerat dess matkultur. Till exempel har oliver, olivolja och vin hämtats från de romerska och grekiska kulturerna. Kött- och fiskpajer är influenser från celtisk kultur. Användningen av honung, mandel, citrusfrukter och kryddor, så som kummin och saffran, i matlagningen är i sin tur moriska influenser.
Eftersom Spanien är väldigt stort och uppdelat i olika regioner, är det svårt att hitta karaktärsdrag i maten som är typiskt spanska. Men det finns några exempel på rätter och ingredienser som används i hela landet. Några av dessa är Paella, Tapas och Tortilla de patatas. När det kommer till Katalansk mat utgör bland annat sallader, soppor, skaldjur och fisk viktiga beståndsdelar. Kataloniens nationalrätt heter Pa amb tomaquet och är en förrätt som består av brödskivor doppade i tomatsås och olivolja, ofta serverat med oliver.
Bildkälla: Inzumiien - Paella
Bildkälla: Ekladata - Tapas
Bildkälla: Wikimedia - Tortilla de patata
Paella är en risrätt innehållande grönsaker, och någon form av skaldjur eller kött. Paellan saknar ett egentligt recept, men de vanligaste ingredienserna är ris, saffran, kyckling, skaldjur, ärtor och tomater. Det gemensamma med alla paellor är den speciella pannan som används, vilken kan ha en diameter på flera meter. Traditionellt tillagas paellan över en öppen eld.
Tapas är egentligen inte en egen maträtt, utan ett samlingsnamn för flera små rätter. Benämningen Tapas kommer från ordet tapa, som betyder lock. Till en början var rätten bara ett tilltugg till drinkar, men har så småningom utvecklats till en specifik måltid. En tapasrätt kan bestå av kött, fisk, skaldjur, grönsaker eller bakverk.
Tortilla de patatas, även kallad Tortilla Española, är en spansk potatisomelett. Det finns många olika varianter av omeletten, men den allra vanligaste är gjord endast av potatis, ägg och möjligen lök. Rätten kan serveras både som varm och kall.
En efterrätt typisk för Barcelona är Crema Catalana som är en söt creme caramel. En annan typisk efterrätt är Churros, ett bakverk bestående av frierad deg gjord på vetemjöl eller potatis. Dessa serveras ofta med varm chokladsås eller fyllda med chokladkräm, vaniljkräm eller kolasås.
När det gäller drycker är Spanien speciellt känt för vinbålen Sangria. Denna kan sägas vara Spaniens nationaldryck. I Spanien tillverkas mycket vin och även öl, båda populära exportvaror.
Bildkälla: Wikimedia - Sangria
En spanjors dag börjar med en lätt frukost, desayuno. Efter det äter man lunch, comida, vilket är Spanjorernas viktigaste måltid. Lunchen äts på eftermiddagen. Ofta äter hela familjen en trerätters måltid tillsammans. Middagen, cena, äts runt kl. 22 på kvällen och är oftast en lättare måltid. Utöver detta äter man ofta små “mellanmål”, så som bakverk eller tapas, mellan måltiderna.
Namn: Emma Fogde & Lena Björkholm
Källor:
Barcelonaportalen - Spansk mat
Barcelonaportalen - katalansk mat
Annorlunda-spanien - Tortilla espanola
Faktaruta - Spanien
Huvudstad: Madrid (även största stad)
Officiellt språk: Spanska
Statsskick: Konstitutionell monarki
-
kung Felipe VI
Area: 504 782 km²
Befolkning: 47 737 941
Valuta: Euro
Topografi:
-Högsta punkt: Teide 3718 m ö.h.
-Största sjö: Lago de Sanabria 3,68 km²
-Längsta flod: Tajo 1038 km
Nationaldag: 12 oktober
Faktaruta - Katalonien
Land: Spanien
Gränsar till: Valencia, Aragonien, Frankrike och Andorra
Provinser: Barcelona, Girona, Lleida och Tarragona
Regionhuvudstad: Barcelona
Area: 32 114 km²
Folkmängd: 7 565 603
Officiella språk: spanska, katalanska och araneiska
Faktaruta - Barcelona
Land: Barcelona
Region: Katalonien
Area: 102, 16 km²
Folkmängd: 1, 621 miljoner
Officiella språk: spanska och katalanska
Namn: Emma Fogde och Lena Björkholm
Källor:
Användbara spanska fraser:
Svenska |
Spanska |
Katalanska |
Ja |
Sí |
Sí |
Nej |
No |
No |
Tack |
Gracias |
Gràcies |
Varsågod |
De nada |
De Res |
Ursäkta |
Perdón |
Perdoni |
Hej |
Hola |
Hola |
hejdå, adjö |
Adiós |
Adéu |
God morgon |
Buenos días |
Bon dia |
Vad heter du? |
¿Cómo se llama usted? ¿Cuál es su nombre? |
quin és el teu nom? |
Hur står det till? Hur mår du? |
¿Cómo estás? ¿Qué pasa? |
Com estàs? |
Bra |
Bien |
Bo |
Dåligt |
Mal |
Pobre |
Lite |
Un poco |
Una mica |
Mycket, massor |
Mucho |
Molt |
Vänster |
la izquierda |
esquerra |
Höger |
la derecha |
dret |
Rakt fram |
derecho, directo |
recte |
Karta |
el mapa |
mapa |
Glass |
el helado |
gelat |
Kommer du hit ofta? |
¿Vienes muy seguido? |
Vens aquí sovint? |
Du är grymt snygg! |
¡Eres hermosa/o! |
|
Dra dit pepparn växer! |
¡Vete de aquí! |
|
Var är toaletten? |
¿Dónde está el baño |
On és el bany? |
Namn: Emma Fogde & Lena Björkholm
Källor:
Rapport
Under veckan har vi bekantat oss med Spanien, i synnerhet staden Barcelona. Detta har vi gjort främst genom att gruppvis fokusera oss på olika delområden av spansk kultur och en del geografiska områden. I slutet av veckan har vi presenterat våra ämnen för resten av gruppen. Dessutom publiceras våra arbeten på vår egna webbsida.
Vi har haft besök av spanjorer som studerar i Vasa. De har berättat mer om spansk kultur och lärt oss en del spanska fraser. Gruppen har även arbetat med spanska fraser på egen hand.
Vi har sett ett flertal spanska filmer för att bekanta oss mer med språket och kulturen. Projektveckan avslutar vi med en spansk lunch på en tapas-restaurang.