Fotbollskulturen

 

FC Barcelona

Futbol Club Barcelona är en idrottsklubb i Barcelona, Katalonien och startades 1899 som en fotbollsklubb. Men som vi alla vet har den utvidgats med flera andra sporter genom åren, t.ex. rugby, ishockey, handboll, basket, konståkning osv. Som idrottsklubb har FC Barcelona vunnit över 400 titlar varav runt ett hundratal är internationella. Det är främst fotbollssektionen som gjort FC Barcelona känt och till en av världens största klubbar. FC Barcelona vann den första upplagan av Primera division och är, precis som Real Madrid och Athletic Bilbao, en av de tre klubbar som alltid lyckats hålla sig på toppen. De är även den enda klubben som varit med i de olika europeiska cuperna sedan starten 1957-58. FC Barcelona öppnade dessutom sitt museum 24 september 1984 i anslutning till Camp Nou. I muséet finns en hel del konstverk och troféer, det har även byggts ut flera gånger för att rymma mera saker. 

 

Text: Erica Damsten

Källa: Wikipedia & commons.wikimedia

 

Manliga spanska fotbollsspelare

 

Xavier Hernández Creus

Xavier Hernández Creus eller också Xavi som han kallas är född 25 januari 1980 i Terrassa i Katalonien. Han började spela fotboll för FC Barcelona när han var 11 år och gjorde sin debut i landslaget vid 19 års ålder. Xavi är gift med Wiktoria Hernandez. Han spelar oftast som offensiv mittfältare, men är även kapabel till att spela defensivt. Xavi har spelnummer 6.

Xavi har bland annat varit med och vunnit Champions League tre gånger och Spanska ligan sju gånger, vilket är ett rekord för enskild spelare i hans klubb. Han har även blivit nominerad tre år i rad till världens bästa spelare. 2004 blev han vicekapten och var det enda tills 2014 då han tog över förstekaptenen Carles Puyols plats som kapten. Xavi blev historisk år 2013 då han blev den spanska spelaren med flest titlar, han är även den spelare som har spelat flest matcher för FC Barcelona. Hans kontrakt löper till 2016 och har beräknat värde på 135 miljoner euro.

 

Text: Linn Björkholm

Källor: Wikipedia, Commons.wikimedia

Fernando José Torres Sanz

Fernando Torres är född 20 mars 1984 i Madrid. Han började sin karriär som 10-åring, bara fyra år senare röstades han fram till världens bästa fotbollsspelare i sin åldersklass. Torres blev historisk då han både var den yngsta att spela en A-lagsmatch för sin dåvarande klubb Atlético Madrid och att bli utsedd till kapten vid åldern av 19 år. Därifrån har hans smeknamn El Niño vilket betyder barnet på spanska. Torres spelar som anfallare och har spelnummer 17.


2009 gifte Torres sig med Olalla Domínguez efter att de varit tillsammans sedan 2001. Bara två månader efter att de hade gift sig fick de sitt första barn, Nora. Året där efter fick de Leo, sitt andra barn. Under Torres karriär har han hunnit spela för flera olika lag, han började i Atlético Madrid, efter det har han spelat i Liverpool, Chelsea, Milan och nu är han tillbaka i Atlético Madrid på lån från Milan. Han har bland annat varit med och vunnit både EM-guld och VM-guld för Spanien.

 

 

Text: Linn Björkholm

Källa: Wikipedia, Commons.wikimedia

Iker Casillas Fernández

Iker Casillas är född 20 maj 1981 i Madrid. Han började spela fotboll vid åtta års ålder som målvakt i Real Madrid. När han var 16 år började han spela i seniorlaget och tre år senare blev han deras förstamålvakt. Casillas har spelnummer 1.

År 2008 ledde han som lagkapten Spanien till deras första EM-guld på 44 år. Han har både rankats som fyra bland kandidaterna till Le Ballon d’Or 2008 och till världens bästa målvakt någonsin. Han är den målvakten som har spelat flest matcher för spanska landslaget och hans ena räddning har listats av FIFA som en av de tio bästa räddningarna någonsin.

 

 

Text: Linn Björkholm

Källor: Wikipedia, Commons.wikimedia

Gerard Piqué

Gerard Piqué är född 2 februari 1987 i Barcelona. Han började spela i FC Barcelona ungdomslag, men bytte sedan till Manchester United 2004. År 2007 bytte han tillbaka till FC Barcelona och har kontrakt där till 2016. Piqué spelar som mittback och har spelnummer 3.

Tillsammans med artisten Shakira har han två söner, Milan Piqué som är född i januari 2013 och Mebarak som är född i januari 2015

 

 

Text: Linn Björkholm

Källor: Wikipedia, Commons.wikimedia

Fotboll – damer

Tyvärr har fotbollen inte gått lika bra för damerna som för herrarna av någon konstig anledning. De har bara lyckats ta sig till EM-slutspelen en enda gång men de har alltid kommit hem utan medalj. De har ställt upp i kvalet för VM ett flertal gånger men aldrig lyckats ta sig vidare, samma öde bemötte de även i OS.

Text: Erica Damsten

Källa: Wikipedia

Kvinnliga spanska fotbollsspelare

Verónica Boquete Giadan

Verónica Boquete eller också Vero som hon kallas är född 9 april 1987 i Galicia. När hon var 17 år spelade hon för första gången i en klubb. Efter att hennes karriär tog start har hon hunnit spela i allt från amerikanska lag till svenska. Just nu spelar hon i Frankfurt.

Boquete spelar både som mittfält och anfallare och har spelnummer nio. Hon har både spelat för det spanska landslaget och deltagit i Bundesligan för Frankfurts lag, och är kapten för landslaget. 2013 blev hon den första spanska kvinnliga fotbollsspelare att ge ut en självbiografi.

 

 

Text: Linn Björkholm

Källor: Wikipedia, Commons.wikimedia

Ainhoa Tirapu de Goñi

Ainhoa Tirapu är född 4 September 1984 i Navarre. När hon var 21 år började hon sin professionella karriär i klubben Puebla. Nu spelar hon i Athletic Bilbao och är deras första målvakt. Hon är även med i det spanska landslaget.

 

Text: Linn Björkholm

Källor:Wikipedia, Commons.wikimedia

Camp Nou

Camp Nou är en fotbollsarena i Barcelona och den ägs av FC Barcelona. Arenan är den största i Europa och används inte bara till fotbollsmatcher utan även till konserter. Arenan är 250x220m bred och 48m hög.

 

Historia

Camp Nou började byggas 28 mars 1954 efter många om och men. FC Barcelona hade tidigare Camp de Les Corts som sin hemmaplan men när laget började vinna många titlar i mitten av 1940-talet var det dags för en förändring. De började först bygga ut sin arena men tillslut hade de inte möjlighet att göra det längre så de bestämde sig för att bygga en ny arena drygt 1km från Camp de Les Corts. När Camp Nou sedan öppnades 1957 rymdes det där 93 053 åskådare, när man senare på 1970-talet bytte ut träbänkarna mot plaststolar minskade stadions kapacitet till 82 750. Sedan renoverades stadion mellan 21 juni 1980 till 30 januari 1982, vilket gjorde att stadions kapacitet utökades med 22 150 sittplatser samt 16 500 ståplatser. Publikrekordet för Camp Nou sattes i matchen mellan FC Barcelona och Juventus i kvartsfinalen av Europacupen 1986, då släppte man in 120 000 åskådare. Flera andra renoveringar och utbyggnader har också varit aktuella för arenan men de har alla satts på hyllan. Den senaste renoveringen gjordes 2010 när stolarna byttes ut vilket gjorde då att arenans kapacitet blev 99 354.

 

Annan fakta

Utöver alla fotbollsmatcher har man även haft många konserter i stadion, bland annat kända artister som Michael Jackson och Bruce Springsteen har uppträtt där.

 

 

Text: Erica Damsten

Källa: Wikipedia commons.wikimedia